Impreuna dam sens vietii !
   
       
       
   
Image Map
   
       

Asistenta internationala pentru dezvoltare

Republica Moldova

In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania are obligatia si responsabilitatea sa participe la politica de cooperare internationala pentru dezvoltare a Uniunii, contribuind la dezvoltarea tarilor mai sarace ale lumii, si de a-si crea mecanisme financiare de asistenta eficiente si transparente.


In anul 2006, ADV Romania, impreuna cu alte organizatii neguvernamentale au infiintat Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din Romania (FOND), care are in prezent 40 de membri. FOND este principalul partener al Guvernului Romaniei in procesul de implementare a politicii nationale de cooperare pentru dezvoltare si asistenta umanitara. Detalii: www.fondromania.org.


Din 2006 si pana in prezent ADV Romania s-a constituit ca o resursa de expertiza pentru organizatiile din Moldova cu domeniu similar de activitate, acordand asistenta de la domeniul  HIV/SIDA, pana la cel al economiei sociale, implementand proiecte in parteneriat cu organizatii moldovene si replicand servicii proprii in R. Moldova.


Mai nou, transferul de experienta se face prin organizarea de cursuri de formare, sustinute de lectori ai ADV Romania, in Republica Moldova.


• In perioada 14-16 noiembrie 2013, ADV Romania a sustinut cursul "Redactarea unei cereri de finantare. Managementul proiectelor". 10 participanti din mediul ONG, administratia publica locala si mediul universitar, au invatat atat scrierea proiectelor, conform modelelor finantarilor existente in Republica Moldova- proiecte de cooperare transfrontaliera, inclusiv proiecte gestionate direct de catre Comisia Europeana, dar si maniera in care se gestioneaza proiectele. Este primul curs sustinut de specialistii ADV Romania in Moldova, in parteneriat cu Fundatia Ecoul Cernobilului, pana in prezent fiind impartasita numai experienta practica in dezvoltarea de servicii sociale.


• 2011 – In aprilie a demarat proiectul “Identifica valoarea!”, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Operational Comun Romania-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013. Prin intermediul proiectului ”Identifica valoarea!”, Fundatia Alaturi de Voi Romania si partenerul sau in proiect - Fundatia „Ecoul Cernobilului” din Republica Moldova isi propun sa dezvolte, in baza principiului cooperarii transfrontaliere, servicii de terapie vocationala pentru 40 de tineri cu dizabilitati.


Practic, s-au replicat la Fundatia ”Ecoul Cernobilului 2 ateliere de terapie vocationala – calculatoare si legatorie manuala dezvoltate de ADV Romania din anul 2004 in centrele sale din Iasi, Constanta si Tg. Mures. De asemenea, 20 de beneficiari ai ADV Romania, tineri infectati cu HIV, au avut ocazia sa cunoasca beneficiari ai Fundatiei ”Ecoul Cernobilului” din Chisinau, sa le impartaseasca din experienta lor de peste 5 ani in care serviciul de terapie vocationala i-a ajutat sa depaseasca momentele dificile prin consiliere, terapie prin arta, apoi prin formare de abilitati de lucru in utilizare calculatoare, legatorie manuala, pictura sau artizanat. Mai mult chiar, o parte dintre beneficiarii acestui serviciu  (29 tineri infectati cu HIV) au trecut de la statutul de asistat la cel de persoana activa in campul muncii prin angajarea in cadrul unitatii protejate infiintate in 2008 in cadrul ADV Romania.

•2008 – 2009 –Timp de un an , a fost demarat proiectul „Incluziune sociala fara frontiere” finantat de Uniunea Europeana prin programul PHARE, in care prin parteneriatul cu Fundatia “Ecoul Cernobilului” R. Moldova va fi replicat la Chisinau serviciul Clubul Tinerilor dezvoltat de ADV Romania in Iasi, Constanta si Tg. Mures.


• 2006-2007 - 14 persoane din R. Moldova care lucreaza sau au tangenta cu domeniul HIV/SIDA au participat la vizite de studiu in Romania, avand ocazia sa cunoasca modele de interventie in domeniul, atat din sectorul guvernamental cat si neguvernamental. Activitatea s-a derulat in cadrul proiectului „Impreuna pentru o comunitate sanatoasa” finantat de catre Uniunea Europeana prin programul Phare. Parteneri proiect: Primaria Iasi si Centrul de Resurse „Tineri si Liberi” R. Moldova.


 • 2006-2007 - 75 reprezentanti ai ONG-urilor si autoritatilor locale din Republica Moldova si regiunea transfrontaliera a Romaniei au beneficiat de doua cursuri sustinute in cadrul proiectului „Impreuna pentru o comunitate sanatoasa” finantat de catre Uniunea Europeana prin programul Phare - „Comunicarea in ONG-uri si institutii publice de asistenta sociala si managementul voluntarilor” si „Advocacy si lobby". Durabilitatea proiectelor si implicarea comunitatii in solutionarea problemelor sociale si managementul voluntarilor” sunt temele abordate in cadrul celor doua cursuri. In urma acestora, participantii au dobandit pe de o parte abilitati in abordarea comprehensiva a problematicii HIV/SIDA si in domeniul comunicarii prin campanii de relatii publice, al managementul situatiilor de criza si al managementul voluntarilor, in desfasurarea de campanii de advocacy si lobby, comunicare in situatii de criza. Parteneri proiect: Primaria Iasi si Centrul de Resurse „Tineri si Liberi” R. Moldova.

 

Certificari
Proiecte
ProIncluziune
ProIncluziune
Site-uri ADV Romania
copyright © Fundatia "Alaturi de Voi" Romania | 2002 - 2017
Recomandari Unitate Protejata