Impreuna dam sens vietii !
   
       
       
   
Image Map
   
       

Servicii de formare

Rolul scolii in prevenirea transmiterii infectiei cu HIV, consumului de droguri si in integrarea scolara a tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA


In perioada 26 - 28 mai 2006 si 9 - 11 iunie 2006 la Iasi, Constanta si Tg. Mures au avut loc 6 sesiuni de formare pentru cadre didactice cu tema "Rolul scolii in prevenirea transmiterii infectiei cu HIV, consumului de droguri si in integrarea scolara a tinerilor care traiesc cu HIV/SIDA". Cursurile fac parte din cadrul proiectului "Educatie intre egali pentru adolescenti in domeniul HIV/SIDA", finantat de Reprezentanta UNICEF in Romania si derulat in parteneriat cu Ministerul Educatiei prin ISJ si CCD din Iasi, Constanta si Mures; Agentia Nationala Anti Drog prin CPECA Iasi.


In lunile mai si iunie au fost realizate 6 sesiuni de instruire pentru cadre didactice organizate de cele trei centre ale Fundatiei "Alaturi de Voi" Romania, prevazute in proiectul "Educatie intre egali pentru adolescenti in domeniul HIV/SIDA". Au fost instruite prin intermediul acestor cursuri 123 cadre didactice pentru a fi formatori in domeniul HIV/SIDA, responsabile cu diseminarea informatiilor acumulate la curs in randul altor cadre didactice, elevi, parinti si alte persoane din comunitate.


Sesiunile de formare sunt complementare pachetului currucular al programului national "Educatie pentru Sanatate in Scoala Romaneasca", derulat de Ministerul Educatiei, partener UNICEF in acest proiect.


Scopul cursurilor:

Constientizarea si implicarea cadrelor didactice in campanii de prevenire privind transmiterea infectiei HIV, a consumului de droguri, in combaterea stigmei si discriminarii tinerilor care traiesc cu HIV si in integrarea acestora in institutiile de invatamant si in comunitate.


Obiectivele cursurilor:

1. Constientizarea rolului cadrelor didactice in prevenirea cazurilor de marginalizare, discriminare si excludere a copiilor/tinerilor infectati HIV din scoli;

2. Constientizarea si implicarea cadrelor didactice in prevenirea transmiterii infectiei HIV, a consumului de droguri in randul tinerilor si in comunitate;

3. Dezvoltarea abilitatilor cadrelor didactice de formatori in domeniul HIV/SIDA in vederea diseminarii informatiilor in randul colegilor cadre didactice, elevi, parinti, alte persoane din comunitate.


Desfasurarea cursurilor:

Cursurile s-au derulat pe doua arii tematice:


HIV/SIDA - componenta ce s-a desfasurat in primele 2 zile. In cadrul acestei componente au fost abordate urmatoarele teme: istoricul HIV/SIDA; informatii specifice despre infectia HIV si boala SIDA; particularitati clinice ale infectiei HIV; statistici privind evolutia fenomenului HIV/SIDA la nivel local, national si mondial; prevenirea raspandirii infectiei cu HIV; tipuri de prevenire: primara si secundara; campanii de informare, educare si comunicare; terminologii specifice utilizate in domeniul HIV/SIDA; aspecte legislative in domeniul HIV/SIDA; drepturi si responsabilitati ale persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA; implicatiile psiho-sociale ale infectiei CU HIV; Nevoile copilului seropozitiv; cauze ale abandonului copilului HIV pozitiv; studii de caz; legislatia antidiscriminare; rolul educatiei in promovarea unei atitudini nediscriminatorii fata de persoanele seropozitive si in prevenirea transmiterii infectiei HIV. In cadrul acestei componente a fost invitata o persoana seropozitiva HIV, care a prezentat cateva aspecte semnificative din viata sa.


Pentru a retine mult mai usor toate informatiile prezentate am organizat diferite workshop-uri in cadrul carora profesorii au avut ocazia sa puna in practica ceea ce au invatat. Una dintre cele mai importante teme de lucru a fost alcatuirea unui plan pentru a organiza o campanie de informare.


Cursul a avut un impact foarte puternic asupra cadrelor didactice atat datorita informatiilor primite si a studiilor de caz prezentate de-a lungul celor doua zile, dar si datorita materialelor video prezentate (filme, spoturi). Momentul cel mai emotionant al cursului a fost prezentarea facuta de unul dintre beneficiarii nostri ce activeaza si ca voluntar in cadrul fundatiei.


Unul din obiectivele cursului a fost conceperea unui plan, tinand cont de sugestiile si parerile cadrelor didactice, pentru a intocmi un suport de curs pe problematica HIV/SIDA care sa poata fi folosit in scoli. Am studiat impreuna materialul conceput de noi si cadrele didactice au avut idei foarte bune de completare a suportului ce curs si chiar recomandarea de a insoti materialul informativ de un CD cu filmele si spoturile pe care le avem.


Consumul de droguri - aceasta componenta s-a desfasurat in a treia zi a cursurilor avand ca formatori specialisti din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Iasi. Temele discutate in cadrul acestei componente s-au centrat pe modalitatile de prevenire a consumului de droguri (in scoala, familie, comunitate), precum si pe abordarea relatiei cu elevul consumator de droguri. In pregatirea cursantilor s-au utilizat metode care le-au permis sa invete din experienta celorlalti si la randul lor sa impartaseasca din experienta proprie. Lucrul in echipa, jocurile si exercitiile desfasurate, materialele video, studiile de caz, discutiile directe cu o persoana seropozitiva HIV, le-au facilitat participantilor dobandirea de cunostinte si au contribuit la sensibilizarea acestora cu privire la problematica persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA. Feedback-ul primit din partea participantilor a fost unul pozitiv, acestia manifestandu-si disponibilitatea de a se implica si de a contribui la diseminarea informatiilor primite in randul colegilor, elevilor si a comunitatii. Participantii au fost deosebit de activi, implicandu-se atat in activitatile practice derulate in cadrul intalnirii (jocuri de rol, exercitii de comunicare etc.) cat si in cele informative.


La finalul celor 6 sesiuni de instruire toti participantii prezenti au primit certificate recunoscute ca activitate de formare instructiv/educationala de catre Inspectoratele Scolare Judeteane din Iasi, Constanta si Tg. Mures.

Certificari
Proiecte
ProIncluziune
ProIncluziune
Site-uri ADV Romania
copyright © Fundatia "Alaturi de Voi" Romania | 2002 - 2017
Recomandari Unitate Protejata

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0