Impreuna dam sens vietii !
   
       
       
   
Image Map
   
       

Servicii in portofoliu

Servicii in portofoliu

Asistenta maternala pentru copilul seropozitiv HIV

Programul de asistenta maternala pentru copilul seropozitiv s-a dezvoltat datorita numarului ridicat de copii seropozitivi abandonati in spitale sau centre de plasament, constituind o alternativa la institutionalizare. In Romania, acest program a fost initiat in 1996 de catre Organizatia Holt International Children's Services si preluat in 2002 de catre Fundatia Alaturi de Voi.

 

In Iasi si Mures, programul a fost preluat de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului. In Constanta programul s-a incheiat.

 

Beneficiarii acestui program au fost copiii seropozitivi HIV abandonati in institutii de ocrotire sau aflati la risc de abandon, cu varste cuprinse intre 14 -16 ani.

 

Ca particularitate a programului de asistenta maternala pentru copilul seropozitiv, mentionam ingrijirea copilului in familia asistentului maternal profesionist, pentru o perioada nedeterminata de timp, chiar ulterior implinirii varstei de 18 ani a tanarului.

 

Experienta acumulata in cadrul programului, a fost inglobata intr-un manual de standarde si proceduri cu titlul "Asistenta maternala pentru copilul seropozitiv HIV".

 

Programul a fost recunoscut de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie si Federatia Pro Child ca fiind un model de buna practica. 

Programul a fost finantat de Fundatia Alaturi de Voi Romania, Fondul Global de Combatere a HIV/SIDA, TBC si Malariei si Fundatia Moschino - Italia. 

 

Ateliere de terapie vocationala

Fundatia "Alaturi de Voi" Romania a oferit acest program de integrare socio-profesionala, initiat in anul 2004 si finalizat in mai 2007, cu finantare Cherish Our Children International SUA . Au fost create la Iasi atelierele de pictura, arta mestesugareasca si IT.

 

Proiectul a insemnat primii pasi in orientarea tinerilor cu HIV spre o viitoare profesie, respectiv spre integrarea lor profesionala in loc de munca protejat sau pe piata libera a muncii.

 

Continuarea fireasca a acestui proiect este formarea profesionala oferita in cadrul unitatii protejate autorizate Util Deco si angajarea protejata.

 

 

Burse scolare

Programul de burse scolare s-a derulat in perioada ianuarie 2008-decembrie 2010, ca raspuns la una din nevoile identificate printre tinerii beneficiari ai Centrului Iasi. 

 

Beneficiarii programului au fost tineri din medii sociale defavorizate, lipsiti de conditii financiare optime pentru finalizarea studiilor. 

Astfel, pe o perioada de 2 ani, 10 tineri au beneficiat de o bursa scolara cu un cuantum cuprins intre 70 si 140 de euro/luna pentru fiecare persoana. 

 

Programul 'Burse scolare' a fost finantat de organizaţia Kinderhilfe Rumanien - McKinsey & Company, Germania.

 

Asistenta juridica

In perioada 1 decembrie 2007 – 1 octombrie 2008 Fundatia Alaturi de Voi Romania a derulat proiectul „Consolidarea si replicarea serviciului de informare, consultanta si asistenta juridica pentru persoanele infectate si afectate HIV/SIDA”, finantat de Uniunea Europeana prin programul Phare.

 

Acest proiect a fost o continuare a proiectului "Servicii de informare, consultanta si asistenta juridica pentru persoanle infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta si Mures" derulat de Fundatia "Alaturi de Voi" Romania in perioada 20 septembrie 2006- 20 septembrie 2007, cu finantare din partea Uniunii Europene prin programul PHARE.

 

Prin proiectul "Consolidarea si replicarea serviciului de informare, consultanta si asistenta juridica", Fundatia "Alaturi de Voi" Romania a extins serviciul si in judetul Vaslui, unde ne-au fost semnalate numeroase incalcari de drepturi ale persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA. 

 

Obiectivul general al proiectului a fost promovarea si apararea drepturilor unui numar de 464 persoane infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta, Mures si Vaslui

 

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

Cresterea gradului de informare a unui numar de 414 persoane infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta, Mures si Vaslui referitor la drepturile acestora stipulate de legislatia in vigoare;

Facilitarea accesului unui numar de 60 de persoane infectate cu HIV/bolnave de SIDA din judetele Iasi, Constanta, Mures si Vaslui la servicii de informare, consultanta si asistenta juridica in domeniu;

Sustinerea persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta, Mures si Vaslui in lupta pentru respectarea drepturilor prevazute de legislatia in vigoare;

Facilitarea implicarii persoanelor care traiesc cu HIV in promovarea si apararea drepturilor specifice;

Crearea unei retele nationale formata din 12 reprezentanti a 6 organizatii neguvernamentale din tara care activeaza in domeniul HIV/SIDA pe parcursul derularii proiectului.

 

Beneficiarii directi ai proiectului au fost:

 

Persoanele infectate cu HIV/ bolnave de SIDA din judetele Iasi, Constanta, Mures si Vaslui;

Parintii, asistentii personali si asistentii maternali ai celor infectati cu HIV /bolnavi de SIDA;

Reprezentanti ai institutiilor responsabile de acordarea si respectarea drepturilor persoanelor infectate si afectate HIV/SIDA;

Reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniul HIV/SIDA din tara.

 

Beneficiarii indirecti ai proiectului au fost :

 

Persoanele infectate si afectate HIV/SIDA din judetele Iasi, Constanta, Mures si Vaslui;

Persoanele infectate si afectate HIV/SIDA aflate in evidenta organizatiilor neguvernamentale din tara participante la workshop;

Persoanele care au beneficiat de informatii despre HIV/SIDA in urma accesarii paginii de site a ADV Romania.

 

Detalii despre situatiile documentate se regasesc in publicatia "HIV/SIDA intre justitie si normalitate". Publicatia poate fi descarcata AICI.

 

Prevenirea transmiterii infectiei cu HIV in randul detinutilor -  Initiativa 38- proiect de prevenire HIV/SIDA in penitenciare

 

Proiectul a fost finantat de Fondul Global de Combatere a Malariei, Tuberculozei si HIV/SIDA, prinFundatia Romanian Angeal Appeal si a reunit 5 organizatii non guvernamentale, din Romania, cu experienta in advocacy si furnizarea de servicii de prevenire HIV in randul grupurilor vulnerabile - Romanian Harm Reduction Network (RHRN), Fundatia 'Alaturi de Voi' Romania, ARAS (Asociatia Romana Anti SIDA), ALIAT si INTEGRATION.

Scopul proiectului a fost cresterea accesului detinutilor din sistemul penitenciar romanesc la programe de prevenire a transmiterii infectiei cu HIV, infectii cu transmitere sexuala si consumului de droguri.

 

Principalul obiectiv al programului a urmarit prevenirea riscului de transmitere a infectiei cu HIV in randul a 28000 de detinuti din 38 de penitenciare din tara. 

 

Din cei 28000 de detinuti, ADV Romania a lucrat cu 10 640, in 15 penitenciare - Aiud, Bacau, Bistrita, Botosani, Braila, Constanta, Dej, Galati, Iasi, Miercurea Ciuc, Targu-Mures, Targu-Ocna, Tichilesti, Tulcea si Vaslui.

 

Principalele activitati desfasurate au fost: sustinerea de cursuri de formare de educatori de la egal la egal (peer educators), sesiuni de informare despre HIV/SIDA, BTS si Reducerea riscurilor asociate consumului de droguri (Harm Reduction). De asemenea, au fost distribuite materiale de informare si materiale pentru sex protejat. 

 

Prevenirea transmiterii verticale a infectiei cu HIV (de la mama la fat)

 

Programul de prevenire a transmiterii verticale a debutat in aprilie 2004, ca urmare a cresterii numarului de cazuri de transmitere a virusului de la mama la fat (prenatal, perinatal, postnatal), fapt determinat de incidenta ridicata a infectiei HIV la femeile tinere cu un scazut nivel educational, a lipsei notiunilor elementare de preventie a infectiei, dar si a sporirii alarmante a numarului utilizatorilor de droguri injectabile.

 

Programul s-a desfasurat in perioada aprilie 2004- decembrie 2008 in parteneriat cu Directiile de Sanatate Publica din Iasi, Tg. Mures si Constanta si are drept scop consilierea si testarea gravidelor pentru a depista posibilele cazuri de infectie cu HIV la gravide inca din primul trimestru de sarcina. 

 

Servicii oferite au fost: 

 

Consiliere pre si post testare HIV;

Servicii psiho-sociale pentru gravidele diagnosticate HIV+;

Cursuri de instruire pentru medicii de familie;

Dezvoltarea unui sistem de monitorizare a gravidelor diagnosticate HIV+;

Conceperea, editarea si distribuirea de materiale informative.

 

 

Activitatile desfasurate in cadrul programului au fost: 

 

Contactarea lunara a medicilor de familie de catre Directiile de Sanatate Publica, rolul acestora fiind de a mobiliza gravidele si persoanele din comunitate care prezinta comportamente cu risc in contactarea infectiei HIV.

Contactarea asistentilor sociali comunitari, rolul acestora fiind de a sprijini mobilizarea si identificarea persoanelor cu comportamente la risc care ar necesita consiliere si testare HIV. Implicarea asistentilor sociali nu este intamplatoare, deoarece lucreaza cu categoriile de persoane defavorizate si o mare parte dintre acestia nu sunt in evidenta medicilor de familie.

Deplasarea asistentii sociali ai Fundatiei "Alaturi de Voi" Romania si asistentilor medicali din cadrul Directiilor de Sanatate Publica in fiecare comuna de pe raza judetelor Iasi, Constanta si Mures.

Consilierea gravidelor de catre asistentii sociali ai Fundatiei "Alaturi de Voi" Romania si recoltarea probei de sange pentru testul HIV de catre asistentii medicali ai Directiilor de Sanatate Publica.

Consilierea a avut  rolul de a clarifica informatiile despre infectia cu HIV si SIDA, despre modalitatile de transmitere a virusului, despre prevenirea infectarii si reducerea riscului de infectare, despre implicatiile sociale, medicale, psihologice si chiar juridice cu care se confrunta o persoana seropozitiva.

In Iasi programul de prevenire a transmiterii verticale s-a desfasurat si in Maternitatea "Cuza Voda", deoarece zilnic au fost internate si testate un numar foarte mare de gravide care au beneficiat astfel si de serviciile de consiliere pre-testare HIV.

Programul a fost finantat de Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, a Tuberculozei si a Malariei. 

 

Informatii despre prevenirea transmiterii infectiei cu HIV  sunt postate si pe www.hivsida.ro.

 

 

Certificari
Proiecte
ProIncluziune
ProIncluziune
Site-uri ADV Romania
copyright © Fundatia "Alaturi de Voi" Romania | 2002 - 2017
Recomandari Unitate Protejata