Impreuna dam sens vietii !
   
       
       
   
Image Map
   
       

Ce este job coaching-ul?

ADV Romania , 17 februarie 2016

 

Simplu de spus: o cale spre integrare profesionala a unei persoane care necesita suportul unui profesionist, pentru a putea face acest pas

 

Desi foarte cunoscut si utilizat in tarile dezvoltate ale Europei, Serviciul de job coaching este o premiera in tara noastra si a fost dezvoltat de Fundatia „Alaturi de Voi” Romania - angajator cu experienta in integrarea in munca a persoanelor cu dizabilitati.

 

Sunt utilizate intrumente de consiliere si suport specifice integrarii acestor persoane in munca, instrumente imbunatatite prin incadrarea in munca a celor 36 de angajati cu dizabilitati ce lucreaza in unitatea protejata Util Deco, si acum prin job coaching lucram la sustinerea in angajarea si pastrarea locurilor de munca de pe piata libera a muncii de catre persoane cu dizabilitati.

 

Cum functioneaza concret jobcoaching-ul?

 

Specialistii fundatiei selecteaza tineri si adulti din grupuri vulnerabile, ii evalueaza si ii includ in programe de formare profesionala, internship si job coaching. Prin programele de internship si cel de job coaching, tinerii beneficiaza de servicii de orientare profesionala si consiliere in cariera, apoi sunt ghidati de specialisti in accesarea unui loc de munca pe piata libera. Cei inclusi in programul de job coaching invata modul in care sa-si insuseasca sarcinile profesionale.

 

Unii angajati au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se familiariza cu mediul de lucru si sarcinile primite. In asemenea cazuri, un job coacher ii poate ajuta sa inteleaga pe deplin ce au de facut.

 

Oferirea de suport si monitorizarea sunt foarte importante pentru asigurarea ca angajatul intelege pe deplin sarcinile primite si depasirea unor situatii legate de procesul de munca.

 

Prin job coching se incurajeaza si interactiunea sociala, mai ales ca in unele cazuri, tinerii din grupuri vulnerabile sau cu dizabilitati, se afla la primul loc de munca si ar putea avea dificultati de relationare cu colegii si/sau superiorii. In acest caz, job coacherul poate sprijini persoanele in cauza in a depasi momentele dificile.


Daca este necesar se accesibilizeaza locul de munca si se gasesc solutii de acomodare.

 

Un job coacher poate fi util in cazul in care se identifica nevoia de a accesibiliza spatiul in care lucreaza si persoane cu dizabilitati/din grupuri vulnerabile, prin furnizarea de idei sau informarea angajatorului despre nevoile persoanelor in cauza.

 

In concluzie, prin job coaching se reduce simtitor rata de abandon a locului de munca de catre angajatul din program – ceea ce e un avantaj atat pentru acesta cat si pentru societatea care isi scade costurile sociale tranformand un beneficiar de asistenta sociala intr-un producator de plusvaloare.

 

Job coaching-ul e un avantaj si pentru un angajator deorece ii scade costul cu resursa umana (beneficiaza de inca un specialist pentru perioada de acomodare a unui angajat la un loc de munca), poate avea un angajat loial si valoros care va fi motivat sa lucreze cat mai bine si poate beneficia si de facilitatile fiscale la incadrarea in munca a persoanei cu dizabilitati sau din grup vulnerabil.

 

Pe langa toate acestea, angajatorul va avea multumirea de a acorda o sansa unui om care ii va fi recunoscator toata viata.

Mihaela Olteanu

Toata stirea   | 1862 vizualizari
Comentarii

 

Nu exista comentarii la acest articol.

Scrie comentariu


Nume :
Email :
Titlu :
Comentariu :
Cod de securitate:
ADV in presa

22

02.17

Fundația „Alături de Voi”, desemna ...

In data de 16 februarie 2017, intreprinderea Socială UtilDeco, dezvoltată și susținută de cătr ...

06

01.17

Aho, aho, copii si frati...

A venit momentul urarilor de an nou, prin urmare echipa ADV Romania-Util Deco va doreste ca 2017 sa ...

22

02.16

Ce este job coaching-ul?

Simplu de spus: o cale spre integrare profesionala a unei persoane care necesita suportul unui profe ...

17

07.15

Investim in Iasi - provocarea infiintari ...

Dna Angela Achitei, presedinte ADV Romania a participat ieri la emisiunea 'Investim in Iasi', la Ias ...

09

07.15

O lectie de viata, predata printre lacri ...

Cu siguranta acest tanar este un exemplu pentru noi toti • Nu o sa-ti vina sa crezi prin ce a t ...

10

03.15

Parteneriat pentru tineri

Zeci de vasluieni vor beneficia de un pachet complex de servicii menite sa previna excluziunea socia ...

10

03.15

DGASPC Vaslui, partener intr-un nou proi ...

Gratie unui proiect care va fi lansat astazi, la sediul DGASPC Vaslui, sute de copii si tineri din j ...

Newsletter
Nume:
E-mail:
Spune-ti si tu parerea
Certificari
Proiecte
ProIncluziune
ProIncluziune
Site-uri ADV Romania
copyright © Fundatia "Alaturi de Voi" Romania | 2002 - 2017
Recomandari Unitate Protejata